- változásom története

Titkos Fitness Napló

Titkos Fitness Napló

A kezdet

2014. december 26. - Titkos Fitness Napló

Mindig a beismerés a legnehezebb. Mikor rádöbbensz, hogy az a felpuffadt zsírtömeg a tükörben, nos...az tényleg hozzád tartozik. Minden kilogrammja te vagy. Egy formátlan, óriásamőbaszerű izé.
De amíg erre rájössz, addig hosszú út vezet. Sunyi dolog a hízás, igazán alattomos. Ahogy kúsznak a kilók, először a ruhatárad mérete nő meg. Úgy kezdődik, hogy egyre több csalódásba futsz. A szíveddel reméled, hogy az a csini ruhadarab rád jön, de a tested beint és kiröhög. Majd egyszer csak azon kapod magad, hogy utálsz vásárolni járni, nagy ívben kerülöd a ruhaboltokat és már szinte nem is érdekel mit veszel fel, csak férjél bele és legyen nagyjából előnyös. Nagyon jól tudod, hogy a téli kabátod rég nem jön rád, a kardigánod gombja legalább két hete lekatapultált rólad és szoknyát már inkább nem is hordasz, mert nincs mit megmutatnod a világnak.  Egyre kevésbé foglalkozol magaddal, a sminkelésről, a körömlakkozásról is leszoksz szépen lassan.... Látszólag mintha te sem tudnád miért. De az ok nyilvánvaló: úgyis mindegy ehhez a testhez, neked már lőttek, anyukám. Valahogy lustábbá, rendetlenebbé is válsz, a belső káoszt tökéletesen kezdi mutatni a környezeted. Az elszivárgott akarat darabjai hevernek mindenütt.

Aztán egy szép téli reggelen - talán pont egy olyanon, mint a mai- ráállsz a mérlegre és 91 kilót mutat. A 163 centidhez. Kínos, igaz? Olyan jó lenne csak lelépni a mérlegről, a tükröket összetörni, bezárkózni és sohatöbbetalábadkisemtenniazutcára. Mert elkezdesz félni a szégyentől és a megszégyenítéstől. Nem akarod, hogy beszóljanak rád a buszon, a villamoson vagy a metrón. Olyan ez, mint egy szörnyű titok, amit ugyan mindenki lát rajtad, de senki nem beszél róla. A családod vagy a barátaid se, nehogy megbántsanak. De inkább te sem. Jobb a hallgatás, erről túl fájdalmas lenne beszélni számodra is. Így szépen közösen ignoráljátok a valóságot, de Karácsonykor azért már 2XL-es ruhát kapsz.

Aztán ahogyan ezeket végig gondolod, lassan rájössz, hogy minden egyes napodon csendben haldokolsz. Bár még fiatal vagy, de elkezdesz aggódni, hogy mikor kacsint rád a diabétesz, a PCO szindróma vagy az infarktus. 91 kiló. Az a BMI indexen 34,25-ös érték, ez már nem túlsúlyt jelent, hanem I. fokú elhízást (35-től már másodfokú!). Szarul hangzik, mi?

Szóval a feladat adott, az út rázós, de vállalom. És hogy miért blogolok róla? Ahogy már írtam, ez számomra kissé egy olyan téma, amit nem mondhatok el senkinek, hát elmondom mindenkinek. Bízom abban is, hogy lesznek olyanok, akik ennek hatására előbb észbe kapnak, mint én és így könnyebb dolguk lesz saját küzdelmeik megvívásával.

Kérlek, drukkoljatok, holnaptól startolok!

A bejegyzés trackback címe:

https://titkosfitnessnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr777012423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rohadjmegorban 2014.12.27. 11:09:58

Nem olyan nehéz mint gondolná az ember. Szerencsére. 3 hónap alatt sikerült 20 kilot lefogynom. Napi 25 perc edzéssel. A táplálkozásra figyelj. Semmi cukrozott cucc( még a füszerkeverékekben is van), és fehérliszt. Figyelj oda a rendszeres, lehetőség szerint napi 5- szöri étkezésre. Szénhidrátból pedig max 150-170 grammot vigyél be naponta és persze ezt ne lefekvés előtt, egyszerre :) Éhezni nem szabad, mert azonnal elkezd raktározni a szervezet.

Titkos Fitness Napló 2014.12.27. 11:16:31

Köszi a tippeket:) Milyen jellegű szénhidrátokat vittél be?

Advanced Flight 2014.12.27. 12:09:04

Egyetlen értelmes és betartható módja van a fogyásnak (viszont ezt utána egész életedben folytatni is kell): a kalóriaszámlálás. Az összes többi diétatipp ostoba mellébeszélés. Attól hízol, hogy a szükségesnél több kalóriát viszel be. Tökmindegy, hogy miből származik; egészséges ételektől is el lehet hízni (ld. pl. India). 91 kilónál legegyszerűbb, ha napi 1200 kalóriában maximálod a bevitelt. Ez sajnos igen kevés; legegyszerűbb, ha háromfele osztod, akkor azért étkezésenként jut 400 kalória.
Ha már sikerült 60 kiló alá menni (sztem a magasságodhoz 55-56 kiló a reális súly, az még pont csinos), akkor azért megemelheted napi 1500-ra, de ha rám hallgatsz, ennél többet átlagosan ne egyél soha (kivétel nyilván az ünnepek, alkalmi események, de az belefér).

Titkos Fitness Napló 2014.12.27. 12:21:57

@Advanced Flight:

Köszi a javaslatot, én is amúgy az 55 kilót lőttem be célnak, voltam már kevesebb és az meg már kezdett átmenni anorexiás irányba.
Nem gondolkodtam őszintén szólva eddig kalóriaszámlálásban, de ki fogom próbálni, csak mindig eltántorított, hogy macerásnak tűnik.

Advanced Flight 2014.12.27. 12:47:24

Nem macerás, csak eleinte. Írj egy listát azokról az alapélelmiszerekről, amiket rendszeresen, hétköznap eszel (kifli, zsemle, szelet kenyér, banán, alma, szelet felvágott stb.) A neten könnyen le tudod csekkolni, melyikben mennyi a kalória, azt is írd fel. És ha meleg ételt eszel, próbálj olyan helyről venni vagy rendelni, ahol ráírják, hogy egy adag hány kalória.
Csak néhány példa: 1 közepes banán kb. 100, egy alma 50, egy vizesszemle 150, egy tábla csoki 500, egy szelet torta 300-600 (attól függ, hogy könnyebb gyümölcsös vagy mondjuk tejszínes csokis).
Szóval nem sok tényleg az az 1200 kalória, de meg lehet szokni.
Viszont megkönnyítheted az életed, ha néhány élelmiszert eleve elhagysz az étrendből, legalább is, amíg el nem éred a kívánt súlyt. Ilyen a vaj, a csipszek, kekszek, pattogatott kukorica, édes péksütemények (túrós táska és társai), nagy, fullasztó bolti lisztes pogácsák . Ha édességre vágysz, gagyi reformsütik helyett nyugodtan egyél meg egy sor Milkát (kb. 80-90 kalória). Tapasztalat, hogy ezzel jársz jobban, és lelkileg is megnyugtató, hogy nem kell lemondanod a csokiról.

Titkos Fitness Napló 2014.12.27. 13:15:36

@Advanced Flight: Igen, az édességet nem vonom meg teljesen, étcsokit szoktam enni mindenképp, a fehérlisztet és cukrot teljesen el fogom hagyni. Most azon gondolkodom, hogy köretnek nyers zöldségeket fogok enni, nyers répa, káposzta, uborka, stb. Amúgy eszembe jutott, hogy van egy kalóriaszámláló app valahol a telefonomon.

Mokrativ 2014.12.27. 14:38:37

Mégnehezebb megérteni, h a súlyvesztés helyett maga a "képes vagyok cselekedni" mentalitás sokkal fontosabb. Sanyargathatod magad 1200 kalóriás bevitellel, hogy szépen lebontsd a maradék vázizmodat, vagy helyette keresel olyan sportokat, amiket élvezel. Ne a mérlegben akarj hinni, hanem a tükörnek. Nekem azt mondták, h ilyen testsúllyal (98kg) nem lehet futni. De mégis belevágtam séta/futás módszerrel. 2-3 hónap alatt 87kg lettem minden felé diéta nélkül. Azt mondták nekem 4 hónap alatt nem lehet felkészülni egy félmaratonra, heti 4-5x futás és sérülés mentesen lefutottam. 87kg-ról 84kg lettem, de! XL-es méretről M-esre fogytam. Karatéztam, kiizmosodott a lábam, a karom, a hátam. Kipróbáltam és megszerettem a falmászását, a squasht, a kirándulást, a küzdősportokat, s leszarom a mérleget. Ha mindig csak méregeted, nézegeted, hasonlítgatod csak a hibát fogod látni benned, ha használod egyszerűen megmutatja mennyi örömet tud neked nyújtani.

Ildi Frikton 2014.12.27. 14:54:45

Próbáld ki a kaloraibazis.hu -t az egyik legjobb, kezelhetővé teszik a számolást és telefonon is jól működik!

maistum 2014.12.27. 15:04:57

Megerősítve a korábbi hozzászólókat én is a kalóriaszámlálást ajánlom, ha tudsz angolul a myfitnesspal.com-nál jobb oldalt nem fogsz találni, nagyon hasznos, és van okostelefon alkalmazás is hozzá. A diéta mellett pedig érdemes belekezdeni valami olyan sportba, amitől izmosodni is fogsz, hogy ki is nézz valahogy a fogyás után. Sok sikert.

tralalala 2014.12.27. 16:43:30

"a kalóriaszámlálás. Az összes többi diétatipp ostoba mellébeszélés."

Ez kb. olyan tanács, hogy "a futóversenyt úgy kell megnyerni, hogy gyorsabban futsz mint a többiek, minden más mellébeszélés". Technikailag teljesen igaz, gyakorlatban meg kb. semmit nem segít, mert ezt eddig is tudta mindenki.

Az érdekesség inkább az, hogy mikből álljon össze a "kalória", amit megeszel.

csőcsere 2014.12.27. 16:50:20

Nekem és a páromnak az életmódváltás jött be. A mennyiséget minőségre váltottuk.
Lassú és tartós. Párom 2 év alatt 25 kgt, én 1 év alatt 9 kgt dobtam le úgy, hogy észre se vettem. Először a nassolás elhagyása volt, majd utána a fehérkenyér lassú, fokozott csökkentése odáig, hogy pár hónapja nem eszem fehérkenyeret.

Minden mást eszek, sütit is, hétvégén. Igaz, nem azt a túlcukrozottat típust. Hetente legalább egyszer, de most már inkább kétszer halat, rákot, sushit eszem. Sok zöldséget, gyümölcsöt. Naponta egy óra séta. Mindezek mellett simán belefér rántotthús, habár egyre kevésbé kívánom, rakottkrumpli, töltöttkáposzta.
Ezekkel a lassú és mélyreható változásokkal eljött, hogy most karácsonykor nem csak hogy nem tudtam, de nem is akartam sokat enni. Még 6-7 kilót akarok leadni, minimum fél év alatt, utána tartani az életmódot.

Advanced Flight 2014.12.27. 17:43:56

@Mókker: igen, valóban jóval egyszerűbbnek és időtakarékosabbnak is hangzik hetente 4-5 alkalommal futni, karatézni, fallabdázni, falmászni, félmaratonra készülni mint heti egyszer ráállni a mérlegre. Poszter is nyilván pont ilyen hasznos tippekre vágyott.....

hkrisztike 2014.12.27. 17:44:24

Fitnesz csoportos órákat tartó edző vagyok. A fenti hozzászólókkal nagyjából egyetértek, talán annyi kitétellel, hogy 1200 kcal valószínűleg rettentően kevés lesz. Léteznek erre kalkulátorok, megadod a paramétereidet (testsúly, nem, életkor, magasság, aktivitási szint, s hogy mi a célod, mennyit szeretnél fogyni, ilyesmik), s ezek alapján kalkulál neked kcal-értéket, illetve sok kalkulátor makrotápanyag (fehérje, szénhidrát, zsír) arányokat is fog javasolni.

Még egy tanácsot ha megfogadsz: az elején rettentően nehéz eligazodni a hatalmas információtengerben, mindenhonnét - jószándékkal bár - kapni fogod a különböző tanácsokat, ezt csináld, azt csináld, amazt ne csináld... Szerintem eleinte mindig válassz ki 1-2 dolgot, amelyre 1-2 hétig koncentrálsz, amíg szokássá nem rögzül, aztán újabb 1-2 dolgot, és így tovább. :) Így a változás sem olyan sokkszerű, viszont az elején így is, úgy is sikerélményben lesz részed (30 kg pluszból leadni sokkal könnyebb, mint mondjuk az utolsó 3 kg-t lefaragni).

Pár hónapja írtam egy cikket, kifejezetten kezdő életmódváltóknak, ha gondolod, olvasd el: zaveczkriszti.hu/index.php/fitnesz-cikkeim/56-eletmodvaltas-elso-5-lepes

Advanced Flight 2014.12.27. 17:46:49

@tralalala: utolsó mondatodból kiderül, hogy nem érted a kalóriaszámlálás lényegét, ugyanis tkp mindegy, hogy miből áll össze a napi mennyiség. Lehet akár egész nap tortát is enni, ha nem léped túl a mennyiséget. Nyilván ez nem túl egészséges és nem is ez a célja senkinek, de a kalóriaszámlálásnak (azon túl, hogy működik) az a nagy előnye, hogy gyakorlatilag semmilyen ételről nem kell lemondani.

Mokrativ 2014.12.27. 18:08:37

@Advanced Flight: mert mint köztudott az életmód váltás egyszerű. Mint az is, hogy a hagyományos mérleg pont meg mondja, hogy az 1 hónap alatt leadott -5kgból 3 izom volt, 2 zsír a nem megfelelő kalória bevitelnek köszönhetően.
A poszter majd eldönti, h milyen utat választ, az idő meg azt, h mennyire volt célra vezető.

nawazzeg 2014.12.27. 18:34:21

KÉPET-KÉPET-KÉPET!!!!!Csak, hogy a végén összehasonlíthassuk!Drukkolok!;-)

Titkos Fitness Napló 2014.12.27. 20:17:41

@Mókker: kösz az ötletet, használni fogom ám a tükröt is, de sajnos mérlegfüggő vagyok, kell az azonnali visszacsatolás is számomra minden előnyével és hátrányával:) de ki tudja, talán idővel sikerül leszokni arról, hogy ne naponta méricskéljem magam

Titkos Fitness Napló 2014.12.27. 20:18:41

@csőcsere: ügyesek vagytok:) szerintem is csak életmódváltással lehet fogyni, nem csodadiétával vagy fogyókúrával

Titkos Fitness Napló 2014.12.27. 20:20:49

@hkrisztike: köszi, elolvastam:, jó írás) amúgy annyira nem vagyok kezdő, volt már majd 20 kilós fogyásom csak aztán mindennel leálltam meg nem szeretném megint úgy csinálni, mint régen, mert az nagyon drasztikus volt

Titkos Fitness Napló 2014.12.27. 20:22:36

@nawazzeg: köszi, már van, most lesz egy olyan perverzióm, hogy minden nap vagy legalábbis heti egyszer lefotózom magam. ha már 15-20 kilónál járok, akkor ígérem meg is mutatom, de addig nem sokkolnék senkit a látvánnyal:) köszi a drukkot!

tralalala 2014.12.27. 20:34:55

@Advanced Flight: " utolsó mondatodból kiderül, hogy nem érted a kalóriaszámlálás lényegét, "

Hozzászólásodból meg az derül ki, hogy az egész problémát nem érted :)
Tehát igaz, amit mondasz. Nem vitatom. Hasznos dolog kalóriát számolni. Ha kevesebb kalóriát visz be, mint amennyit elhasznál, fogyni fog. Tényszerűen igaz, amit állítasz.

A gond csak az, hogy ha ezt a kalóriát milkacsoki és kóla formájában viszi be, akkor éhezni fog, szarul érzi magát, egészségtelen lesz, izomból fogy, és a végén feladja, mert a konstans korgó gyomrot nem viseli el senki.

Ha meg cukrozatlan müzli, csirkemell, zöldség, gyümölcs, cukrozatlan tea kombóban, akkor meg nem (annyira) fog éhezni, emiatt nem is lesz annyira hajlamos csalni vagy feladni, ráadásul egészségesebb is lesz.

agigyongy 2014.12.27. 21:42:39

A kalóriabázist javaslom én is, nagy a közösség és így sok étel adata fent van már. Pár nap alatt megszokja az ember hogy mindent megmér és beír. Én júniusban állítottam be magamnak 1300kcal-os keretet és általában be tudom tartani, nem is érzem magam fáradtnak. Ha meg mégis kicsúszom a keretből, azon sem izgatom magam, legfeljebb kicsit lassabban jutok el a célomig. Simán belefér a keretbe napi 200 kcal nasi, ami mondjuk gyümölcs vagy akár egy kis csoki/sós nasi, így nem érzem kínzásnak az egészet. A tápanyagok arányát is be lehet állítani az oldalon egyébként. De tornázom is a diéta mellett, szobabiciklizek és 30-35 perces hiit tornákat csinálok a youtube-ról, mert ezek szórakoztatóak és jut rájuk időm. Nekem bevált ez a módszer, június óta (98 kilóról indultam) 22-t fogytam eddig, jobban érzem magam és nem lóg sehol semmi. Még 10-12 kilót szeretnék leadni, aztán majd meglátom. A kalóriaszámolást biztos nem hagyom abba, annyira megszoktam már. Szerencsére a mozgást is.

Amúgy én is naponta megmérem magam, sőt reggel is, este is, bárki bármit mond :)
süti beállítások módosítása