- változásom története

Titkos Fitness Napló

Titkos Fitness Napló

Az alacsony önértékelés áldozatainak emlékére

Hogyan kompenzálnak azok, akik túl rondák/ kövérek/ alacsonyak?

2014. december 30. - Titkos Fitness Napló

Ronda vagy? Kövér? Alacsony? Kicsi a farkad? Vagy egyik sem, de az önértékelésed nulla és nehezedre esik elfogadni magad? Akkor most Hozzád szólok! És persze azokhoz is, akik szeretnék megtudni mi megy végbe hasonszőrű ismerőseik lelkében.

Szóval az van, ha nem felelsz meg a társadalom szépség ideáljának és bármilyen külső jegyedből kifolyólag hátrányos helyzetben vagy, akkor első körben jó eséllyel az alábbi mentőötletekhez nyúlsz:

a.) barlangba költözöl vagy krumplis zsákkal habtesteden járod a világot

No, ha társas kapcsolatok kialakítása a célod, akkor ez nem nyerő opció. Ekkor szerencsére még mindig ott van két másik lehetőség:

b.) elmész gyorsan plasztikai sebészhez 
c.) elkezdesz keményen kompenzálni.

Kompenzálsz, mivel azt hiszed, törlesztened kell a világ felé, ha már képtelen vagy megfelelni a ki nem mondott elvárásainak. Így elég gyorsan az alábbi szerepek kombinációjában találhatod magad.

1. Te leszel a Legjobbfej! Szórakoztató vagy,mindenhez van hozzáfűzni valód és bármiből viccet csinálsz. Ha kell másokból, de leginkább magadból, a saját károdra. Bármikor rád adhatják a csörgős sipkát, te vagy a falubolondja, a félkarod odaadnád azért, hogy megnevettess másokat. Mit számít, ha menet közben elhagyod a méltóságod...A lényeg, hogy viccet csinálsz magadból, mielőtt más tenné ezt meg.

2. Te leszel az Alkoholista! Introvertált szorongóknak ideális: az alkoholtól belazulsz, jól érzed magad, engedsz végre kicsit a gátlásaidon. Egyébként is köztudott, hogy szararc mindenki, aki nem iszik. Onnan tudod, hogy jó vagy ebben a szerepben, hogy mindig sikerül neked a legjobban lerészegedned a buliban, a felére nem is igazán emlékszel. De ne aggódj, annál inkább emlékezni fognak a többiek és vidáman fogják mesélni, hogy már megint mekkora marhaságokat műveltél. Az elején talán velük nevetsz, de mikor a 100. random embernek mesélik azt, amit te egyébként utólag kurvára szégyellsz, akkor lehet, hogy mérsékelten lesz őszinte a mosolyod. Az alkoholista szerepe sokszor összefügghet a Legjobbfej szerepével. Hiszen lássuk be, józanul nem művelsz annyi gáz dolgot, amikről évek múlva is lehet sztorizni...

3. Te leszel, Aki Mindenhol Ott Van! Akkor is, ha nem hívott senki. Egy programot sem hagynál ki, nehogy többet ne hívjanak el és szararc legyél, így is az átlagnál jobban kell megküzdened az elfogadásért. Te vagy az, aki első szóra ugrik, aki mindig ráér.

4. Te leszel az adakozó! Bárkit bármikor bármire meghívsz, gyakorlatilag társaságot vásárolsz magadnak. Kit érdekel, ha lerántanak és palimadárnak néznek, amíg nem vagy egyedül? Tökre olyan, mintha lennének barátaid... Még jó, hogy az illúziók megfizethetők.

5. Te leszel a Megbízható Lúzer! Sosem késel, időben ott vagy mindig, akkor is, ha tudod, hogy a másik késni fog és nem vesz annyira se emberszámba, hogy szóljon erről. Persze ezt a világért sem jegyeznéd meg neki, nehogy magadra haragítsd. Mindenki tudja, hogy veled bármikor bármit meg lehet csinálni következmények nélkül. Azt is tudják, hogy bármiben lehet rád számítani, te vagy az, akitől nem lehet olyan pofátlanul nagy szívességet kérni, amit ne tenne meg. A vesédet is csak azért nem adod oda, mert még nem kérték. Ha vizsgaidőszak közeleg, hirtelen eszükbe jutsz és tudják a számod. Azt nem kérdezik meg, hogy hogy vagy, de te már annak is örülsz, hogy egyáltalán valaki felhív.

6. Te leszel a Nagy Egyetértő! Szeretnél a menők közé tartozni? Ehhez igazán nem nagy ár, ha a többiekkel kórusban le kell fikáznod másokat valamiért. Az mindegy, hogy szerinted nem is állt az illető haja hülyén, a konformizmus a fontos. Legalább addig sem téged beszélnek ki. Szóval a saját érdekedben mindig mindennel érts egyet. Akkor is, ha nem. Az önálló véleményt pedig felejtsd el örökre!

7. Te leszel az Egyéjszakás Kalandor! Elhiszed, hogy a magadfajták maximum egy gyors menetre jók a Morri2 mosdójában, hiszen hosszú távon kinek kellene egy ilyen torzszülött nyomi? Légy hálás, hogy egyáltalán matt részegen hajlandó valaki bottal megpiszkálni, fogadd el, hogy ennyi jár és nem több... És semmiképp ne merj felháborodni, ha még a nevedre sem kíváncsiak. Legalább lesz mivel menőzni a többiek előtt, tiszta YOLO. Sőt, akár még 5 percig jó nőnek/pasinak is érezheted magad, mert valaki veled elégítette ki a fizikai szükségletét. Halleluja!

Nem sorolom tovább, biztos még lehetne, de ha magadra ismertél bármelyik kategóriában is, akkor ragadd meg az alkalmat, hogy jön az újabb év és gyorsan változtass. Kezdetnek szűrd ki, hogy kik azok, akik tényleg a barátaid és kik azok, akik csak az élősködő haver kategóriájába esnek. Hidd el, aki számít, az a görcsös teperés nélkül is szeretni fog. Persze lesznek olyanok, akiknek sosem leszel elég jó, de elárulok egy másik titkot: nem kell mindenkivel jóban lenni. Aki nem adja meg számodra a minimális tiszteletet, azzal nincs dolgod. Nem kell utálnod, egyszerűen csak éld az életed és ne foglalkozz vele.
Egyébként tudjátok mi a legszomorúbb? Hogy sokszor ezeket a szerepeket nem is a barátaink várják el tőlünk, hanem mi hisszük el, hogy enélkül, csak önmagunkért nem vagyunk szerethetőek. Mi kényszerítjük bele magunkat a hülye helyzetekbe, amiket megbánunk.

Úgyhogy Kedves Felebarátaim, azt hiszem, ideje felhagynunk a kompenzálással. Természetesen magam is érintett vagyok a témában (hálisten nem mindegyik kategóriában), így még nem tudok kész válaszokkal szolgálni arra, hogy hogyan lehet kitörni ezekből a szerepekből. Egyelőre azt a stratégiát követem, hogy igyekszem szétválasztani, hogy mi az, amit tényleg én szeretnék és mi az, amit a bennem élő megfelelési vágy kényszerít ki. Tanulok nemet mondani és kialakítani a saját határaimat. Próbálok őszintén szembe nézni a valósággal és a lehetőségeimmel. Igyekszem változtatni azon, amire van befolyásom. Próbálom meglátni magamban a jót és értékeset. Ha kihozzuk magunkból a legtöbbet, akkor a magunk tökéletlen módján elérhetjük a saját tökéletességünket. Itt nem valami objektív dologra gondolok, csak egy szubjektív elégedettségi állapotra. Amikor büszkén tudsz a tükörbe nézni, mert megtettél mindent aznapra.

Na de most már nagyon átmentem Coelho-ba, félek, ha visszaolvasom az utolsó 20 sort, akkor már én sem értem, úgyhogy mára ennyit!:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://titkosfitnessnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr837024165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amalric 2014.12.31. 08:49:34

tudom hogy kurva nagy közhely, de garantált út a boldogtalansághoz, ha nem tudod olyannak elfogadni magad, amilyen vagy. tényleg szeretni kell önmagunkat, ennek viszont elengedhetetlen feltétele az önismeret. harmincas éveid közepére-végére talán van esélyed eljutni ide, feltéve ha kapsz pár megfelelő irányba terelő pofont az élettől (valószínűleg legtöbbünk kap) ettől függetlenül nagyon nehéz ma "nem szépnek" (alacsonynak, kövérnek, rondának, kisfarkúnak, stb.) lenni: tele a net, a tv szebbnél szebb egyedekkel, a reklámokban mindenki fiatal, szép, vonzó és egészséges, még a ránctalanító krémeket is bombanőkkel adják el. nem csoda hogy a kevésbé szerencsések értéktelennek érzik magukat, és kompenzálnak, mert valahogy ki kell békülni a világgal. önmagunkkal kéne, de ez bizony rettentő nehéz, talán a legnehezebb feladat az életben.

bendeguzhanna 2014.12.31. 10:20:40

Ismered ezt a blogot?
eszembe jutott az a megemlékezésről...:)
lifetilt.hu/blog/2014/11/mihez-kezdesz-azutan/

Titkos Fitness Napló 2014.12.31. 13:24:54

@amalric: hát igen, amúgy pszichológushoz járni is egy opció, a hiedelemmel ellentétben nemcsak az őrültek mennek oda:)
na meg a másik nagy kérdés, hogy hogyan tudod elfogadni magad, mert agyilag tudjuk, hogy kéne, csak érzelmileg nehéz. nekem most az a tervem, hogy valamelyik nap összeírom, miket szeretek magamban:)

Titkos Fitness Napló 2014.12.31. 13:35:18

@bendeguzhanna: húh, jó a felvetett kérdés benne, mondjuk kicsit aztán átmegy keménykedésbe:) de jó ötlet, köszi, azt is össze fogom írni, hogy mihez akarok kezdeni, ha elértem a vágyott állapotot:))

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.01. 01:11:50

@Titkos Fitness Napló: pszichologushoz kifejezetten NEM a beteg elmejuek mennek

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.01. 01:48:09

@amalric:

"a reklámokban mindenki fiatal, szép, vonzó és egészséges, még a ránctalanító krémeket is bombanőkkel adják el" - azert jopar eve bejott ez a kover modell hype, plus size-nak nevezik, kifejezetten mainstream, meg a kulonbozo kozmetikai cegek is kover, csunya, narancsboros, tobbszor szult, strias, "oregecskedo", mature kategoriaju, kifejezetten oszulo, sot nyomorek modellekkel reklamoznak. Ez ma a trendi, sokkal inkabb, mint az anorexias ruhafogas alkatu modellek... Utobbiak ellen kifejezetten hadjarat folyik a mediaban, mint UFO-kat mutogatjak oket es sose pozitiv fenyben.
Tehetsegkutatokon is legkevesbe se tokeletes, kover, oreg, csunya, rosszul oltozott versenyzoket nyomnak.

Az anorexia elleni harc mar oda jutott, hogy egeszseges testu bugyimodelleket vadolnak anorexiaval.

A molettseg ma mainstream. Kim Kardashian es picit sem fokhagyma jellegu segge, Adele es meg sokan masok, a divatos hip-hop kultura is igencsak preferalja a zsiros noi idomokat... Sose volt meg olyan konnyu koverkent elfogadni magat az embernek, mint manapsag, annyi kover popikon, celeb, modell van mar, hogy tenyleg senki nem lepodik mar meg ezen.
Ez a nagy elfogadas persze sokakat el is kenyelmesit, hiszen ha Adele meg a tobbi celeb ilyen jol nez ki es elismerest arat koveren, akkor ok se fognak fogyassal bajlodni.
Blogokban, divatmagazinokban ma mar naponta lathatok kover modellek. Szerintem kezdunk atesni a lo tulso oldalara, bar a nyugati lakossagban mar nagy a tulsulyosok aranya, oket kell kiszolgalnia a medianak, ok a jol idomitott fogyasztok, nem a zabon es salatan elo karcsu no.

A poszt amugy szuper, tenyleg ezek a kategoriak vannak testi-lelki nyomik kozott. Volt egy baratom, nem kover, hanem tenyleg nyomorek, sokszor raszoltam, hogy ne csinaljon hulyet magabol, ne vasaroljon maganak tarsasagot, ne probalja vicces fiura inni magat, ne fusson emberek utan, csak csinalja a dolgait okosan es az emberek fogjak ertekelni. Az marad mellette, aki tenyleg szereti. Nem hallgatott ram, vegul elvaltak utjaink. Talan az eletet mentette meg az, hogy volt mellette mindig valaki, annyira kapaszkodott emberekbe. Sose tudhatjuk, hogy aki a legnagyobb bulihuligan, bohoc, az belul milyen komplexusokkal kuzd.
Tapasztalatom, hogy nem csak hatranyos kulso jegyek miatt veszi fel az ember ezeket a szerepeket. Maganytol valo felelem, csaladi problemak, hatranyos anyagi helyzet, eletkezdesi panik, uj tarsasagnak valo megfeleles igenye... Ezek nem csak a kovereket, csunyakat, alacsonyakat, kisfarkuakat, parizermellueket sujtjak. Mindenki vagyik elfogadasra es aki nagyon ketsegbeesetten vagyik erre, az hajlamosabb vegletesen viselkedni.

Fodor Balázs 2015.01.02. 08:39:31

" tele a net, a tv szebbnél szebb egyedekkel, a reklámokban mindenki fiatal, szép, vonzó és egészséges, még a ránctalanító krémeket is bombanőkkel adják el."

Ettől függetlenül is voltak mindig szépek és csúnyák. Az élet ilyen. Az már más kérdés, hogy társat nem csak külső alapján választ magának az ember.

"nem csoda hogy a kevésbé szerencsések értéktelennek érzik magukat"

Talán itt van egy fontos pont: az értékesség más dimenzió.

Titkos Fitness Napló 2015.01.03. 11:49:13

@aki mást mond az hazudik:

"azert jopar eve bejott ez a kover modell hype, plus size-nak nevezik, kifejezetten mainstream, meg a kulonbozo kozmetikai cegek is kover, csunya, narancsboros, tobbszor szult, strias, "oregecskedo", mature kategoriaju, kifejezetten oszulo, sot nyomorek modellekkel reklamoznak. Ez ma a trendi, sokkal inkabb, mint az anorexias ruhafogas alkatu modellek... Utobbiak ellen kifejezetten hadjarat folyik a mediaban, mint UFO-kat mutogatjak oket es sose pozitiv fenyben.
Tehetsegkutatokon is legkevesbe se tokeletes, kover, oreg, csunya, rosszul oltozott versenyzoket nyomnak."

hát szerintem egyrészt még nem annyira nagy ez a hípe, másrészt pedig remélem az lesz, mert nagyszerű lenne, ha nem arra szocializálnák az embereket, hogy bele akarjanak dögölni a tökéletességbe. Miért baj hogy valaki öreg meg csúnya vagy kövér? Neki miért ne járna a reflektorfény??? Miért ne lehetne benne is észrevenni a szépséget meg a tehetséget? A szépségdiktatúra undorító...
süti beállítások módosítása