- változásom története

Titkos Fitness Napló

Titkos Fitness Napló

Új év, új élet, de hogyan?

2015. január 03. - Titkos Fitness Napló

Ha hozzám hasonlóan Te is minden évben ugyanazokat fogadod meg január elején, akkor be kell vallani, hogy valamit rosszul csinálunk. És nem, attól sem érezhetjük jobban magunkat, ha ismerőseink 98%-a is ugyanúgy belebukik világmegváltó terveibe, mint mi.

newyear.png

Hogy mitől válik betarthatóvá egy fogadalom vagy megvalósíthatóvá egy cél? Először is jól kell megfogalmaznunk magunk számára, hogy mi is az pontosan, amit el szeretnénk érni.

Biztos sokan hallottatok már a SMART célokról, ami egy mozaikszó és azt jelenti angolul, hogy

Specific (konkrét)
Measurable (mérhető)
Achievable (elérhető)
Relevant (fontos)
Time-bound (határidőhöz kötött)

Nézzük a fogyást példának. Ne azt fogadjuk meg csak simán, hogy szeretnénk lefogyni, hanem azt is, hogy mennyit és milyen határidőre. Én idén december 31-ig szeretném elérni az 55 kilót. Ez konkrét, mérhető, elérhető, fontos és meg van adva hozzá egy határidő. 

Példának kiválasztottam a 4 legfontosabb célomat erre az évre és táblázatosítottam, hátha nyer valaki ebből inspirációt. Hasznos lehet, ha nemcsak a célokat írjuk le, hanem a megvalósítás folyamatát is lépésről lépésre.

Mi a pontos célom? Mire van szükségem ahhoz, hogy megvalósítsam? Meddig szeretném megvalósítani?
Lefogyni 55 kilóra életmódváltás által 2015.12.31.
Megszerezni a mesterdiplomát
  • felkészülni az államvizsgára (átnézni tankönyveket, elméleteket, friss kutatásokat, ppt-t készíteni a szakdoga bemutatásához, stb.)
  • túlélni a védést:)
2015.01.31.
Állást találni, amit vagy
a) nagyon szeretek vagy
b) mocskosul jól fizet vagy
c) mindkettő
  • álláshirdetéseket böngészni
  • frissíteni az önéletrajzomat
  • motivációs leveleket írni, ha kérik
  • állásokra jelentkezni
2015. február közepe legkésőbb
Megszerezni a felsőfokú nyelvvizsgát angolból
  • kiválasztani melyik nyelvvizsgát szeretném letenni
  • angol tanárhoz vagy angol tanfolyamra járni
  • próbafeladatokat kitölteni
  • jelentkezni a nyelvvizsgára
2015.12.31.

 

Az egyik modell szerint a változásnak különböző szakaszai vannak:

1. fontolgatás előtti szakasz (eszed ágában sincs letenni a cigit)
2. a fontolgatás szakasza (köhögsz reggelente, felmerül benned, hogy esetleg talán még az is előfordulhat, hogy jobb lenne nélküle az életed)
3. felkészülés (megszabadulsz a maradék cigitől, betárazod a nikotin tapaszokat vagy amit fontosnak érzel hozzá)
4. cselekvés (elkezdesz nem cigizni)
5. fenntartás (továbbra sem cigizel)
(6. befejezés)

Ezekről részletesebben A valódi újrakezdés c. könyvben olvashattok (Ursus Libris Kiadó, 2004), de a lényeg, amit meg kell érteni ebből, hogy a változást nem lehet erőltetni, aki nem áll rá készen (mert még mondjuk a fontolgatás előtti szakaszban van) és nem belső motivációból teszi, annak nagy valószínűség szerint kudarcba fullad a szándéka. Tehát olyan célokat tűzzünk ki magunk elé, amik megvalósítására valóban készen állunk és amiket tényleg nagyon szeretnénk elérni. És nem azért szeretnénk elérni, mert a szerelmünk/a főnökünk/ a családunk akarja, hanem azért, mert mi magunk vágyunk rá őszintén.

Persze a megvalósítás mindig nehezebb, mint a tervezgetés fázisa. Van hogy napi szinten elvesztjük a csatát, de az nem jelenti, hogy bukjuk a háborút is. Ehhez fontos tudni, hogy a változás spirális folyamat, néha előfordulhat, miközben felfelé törünk, néha becsúszhatnak apróbb visszaesések, de ha ilyen elő is fordul, bocsássuk meg magunknak és lépjünk tovább. Pl. akik évek óta sikeresen leszoktak a dohányzásról, azoknak általában a 3-4. próbálkozás hozta meg a sikert, nem pedig az első. Szóval ha egy bulin kivételesen elszívtál 2 szál cigit, attól még higgy benne, hogy hosszú távon lehet füstmentes életed!

Úgyhogy hajrá nekünk 2015-re is!:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://titkosfitnessnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr297038295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bendeguzhanna 2015.01.04. 13:51:14

Eléggé hasonlítanak a terveink erre az évre és nagyon jó ez a táblázatos módszer hozzá.:)
Én 65 kiló szeretnék lenni, mert picit magasabb vagyok mint te.-veszek egy szuper mérleget, itt van előttem a Vérmező ami ingyen is enged magán futni, elkezdek paleózni
A középfokút szeretném letenni, hogy jelentkezhessek mester szakra, mert nagy álmom hogy tanár legyek.- beiratkoztam egy szuperintenzív nyelvtanfolyamra
És hát igen, kellene egy állás...- önéletrajzok frissítése, küldözgetése non-stop
Arra gondoltam írok valami magánéleti vonatkozású vágyat is, de talán ha a fenti dolgokat sikerül véghez vinnem mintegy megágyazom a terepet egy kiegyensúlyozott párkapcsolat felé vezető ösvényhez is.

Titkos Fitness Napló 2015.01.04. 14:14:06

@bendeguzhanna:

na de ezek tökre jól hangzanak:) magánéletit nehéz írni, az kevésbé tervezhető, meg igazad van szerintem, előbb a kiegyensúlyozottságot kell megteremteni, aztán majd jön a többi magától:)

Fodor Balázs 2015.01.05. 14:07:38

@bendeguzhanna: Szerintem is jó a lista, viszont így, hogy közzétetted, kénytelen leszel betartani, hogy elkerüld a szégyent. :)

Titkos Fitness Napló 2015.01.05. 14:14:48

@Fodor Balázs: ennek amúgy részben ez is a lényege, egy újabb motiváció arra, hogy sikerre törjünk:) ha meg nem jön be, akkor mászok az asztal alatt :D
süti beállítások módosítása